Friday, December 25, 2009

SPIES Belia Modul 2..

Salam rindu buat semua sahabat seMuslim..ape khabar diri, iman dan amal kalian? harap semuanya sentiasa mantap dan terjaga, insyaAllah..Alhamdulillah, dengan izinNya, hari ini dapat kulaksanakan juga niatku untuk berkongsi our sweet, interesting, and useful moments during SPIES Belia Modul 2 di Hotel Goldcourse, Klang pada hujung minggu lalu, 19 dan 20 Disember 2009..Dengan izinNya dan di atas perancanganNya juga, aku dan sahabat-sahabat TH dapat sama-sama mengikuti program penuh penghayatan ini..Actually, program ini sepatutnya diadakan di Excel Training Resort, Branang, tempat konsultan training under Dr Fadzilah Kamsah, yang lebih adventure and more to outdoor activities..Tapi, kita merancang dan Allah juga merancang dan Allah lah sebaik-baik perancang kan!..tempat tu fully booked and becz of that jugalah kami di sini, Goldcourse Hotel, Klang..walaupun kami xnafikan sangat jauh berbeza dari yang kami harapkan sebelum ni dan juga berbanding di Bluewave Hotel..tapi, ape yang penting ialah pengisian sepanjang program dan ukhwah sesama sahabat yang berjaya dicapai sepanjang program ini berlangsung..Thanx for Dream Team, you're marvelleous and gorgeous!!

19.12.2009-HARI PERTAMA PROGRAM

1) ICE BREAKING

Seawal pagi lagi kami telah bertolak ke sana.Memandangkan bas dari UIA perlu bertolak seawal 7.30 pagi, so, kami decide untuk ke sana by ktm je..seronok gile, first time naik ktm for a very a long journey, aku xtido..gara-gara sibuk berkongsi macam-macam cerita kehidupan diri dan sahabat-sahabat..bak kate my mum, 'Mami Jarum' la katekan..huhu..Alhamdulillah, kami sampai juga di hotel dalam pukul 9 lebih walaupun agak terlewat dari sahabat-sahabat lain yang sudah sampai terlebih dahulu..we started the program quite late sbb kne tunggu sahabat-sahabat dari Dun Balakong sampai..papepn, we started the program with AL-FATIHAH and for every single thing we do, Kak Mas taught us to read al-Fatihah first..firstly, sbb kak Yder xde, her uncle br je kembali ke Rahmatullah, so kami sedekahkan kepada arwah pakciknya and also sebagai muqaddimah program..After dat, followed by ICE BREAKING..dan ice breaking kali ni berbentuk sunnah or hobi Nabi kita, dat is..Berenang, memanah dan berkuda..and again, i'm still at my previous group of 'taekwando' for a new ice breaking group of 'berenang'..every grup nye aksi sangat menarik..our group led by Romzi, d most cheerful and happening fasi in dat program..(nak tunjuk payah lak kan, huhu)..seronok sangat..hilang stress kerja seminggu..huhu..and then, we have been entertained with 'IKLAN SYAITAN' which is about to start every single thing we do with Bismillah..otherwise, syaitan will follow us..there is one lesson we get from dat ads..Syaitan warned us with this..'so long if u forget Allah, I will not forget u- selagi kamu lupekan Allah, aku tidak akan lupekanmu'..

2) TOTAL RECALL

Next, we continue with total recall, means just to recall what have been learned during the first module sbb peserta kali ni ada jugak yang baru first time join wpun actually xbole join, only those yang dh g modul 1 je bole join, br terase kesinambungan program tu..so, quite bored pn ada, huhu, jahat kan..tapi, bagus jugak..sebagai peringatan diri yang sering alpa..Antara Total recall yang sempat ku imbas ialah:

a) Perubahan hati, minda dan sikap - itu matlamat program SPIES Belia ni..ada 3 jenis hati; 1) hati bersih-ibarat air kosong dalam cawan, if wat dosa kecik pn bole nampak kesannya..2) hati sakit-ibarat air teh o, dosa kecik wat nampak tapi samar-samar, tapi kalau wat dosa besar, confirm nampak(so far, we think dat we are still at this stage) and 3) hati mati-ibarat air kopi, wat dosa besar pin dah xnampak..means dah lali dengan dosa besar yang dilakukan sampai rasa malu pn dh xd dalam diri..so, ada ibrah dari total recall ni, di mana kak Mas ajak kami melakukan perubahan ke arah hati bersih, hati yang suci as well ke arah positive mind; zero mind and parachute mind..

b) Konsep Orang lempar batu, kita bagi bunga - Ini pun best jugak di mana Kak Mas ajak kami untuk sentiasa berkata Alhamdulillah setiap kali diuji atau diberi nikmat..means dat bile susah or senang, dua-dua kne panjatkan kesyukuran kepadaNya..teringat aku sewaktu pulang dari program..sampai je kat ktm, br ku sedar yang kad 'touch n go' ku tercicir..ntah di mana hilangnye..mungkin di hotel kot..puas ku telefon receptionist dan fasi yang masih ada di hotel n jawapannye negatif..wktu tu rasa down sangat..n time tu jugak la teringat lesson ni..so, slow2 i try to accept d fate dat happened to me..lgpn, itu baru ujian dunia, belum ujian akhirat..bukan boleh mati pn xd kad tu..beli la baru n keep on going..habis cte..nak sayang duit, duit xbawak ke kubur kan..so, Alhamdulillah, thank you Allah =).. teringat jugak kata-kata sahabat suatu ketika dlu yang masih ku pegang sampai sekarang..Ingat 2 perkara dan lupa 2 perkara - ingat kebaikan orang pada kita dan keburukan kita pada orang, lupe kebaikan kita pada orang dan keburukan orang pada kita..insyaAllah pasti hidupmu akan tenang sentiasa..

c) Kisah katak kecil - pekakkan telinga kepada perkara negatif if nak berjaya dalam kehidupan..ye betul semua tu..even pada suara hati kita yang negatif..if u want to achieve your dream, just go for it.. do not let anyone else influence u..but make sure dat u ask for Allah's guidance n permission..sebab mungkin apa yang kita inginkan tidak seperti apa yang telah Allah tetapkan pada diri kita..dats y we have to learn to be positive with everything dat happen in our life.

d) BIG PICTURE - Akhirat di depan mata, dunia di bawah dagu, dat is d main lesson!!


3) ALUMNI SPIES BELIA

Sememangnya tujuan asal program ni adalah untuk mewujudkan insan bermagnet dalam diri setiap peserta..dan sebab tu diorg think of wujudkan this alumni..harap segalanya berjalan lancar..moga lebih ramai para daie yang berjaya dilahirkan walaupun asalnya mereka hanyalah orang biasa-biasa yang bersikap secara luar biasa dan mampu memberi pengaruh baik pada orang lain.. ape2pun, back to basic- kembali pada ajaran agama, letak diri kita di tempat yang betul and we have to prepare diri kita untuk menghadapi hari akhirat..itulah RM pahala yang sepatutnya kita harap2kan..always think others - as 'what u give, u get back' and 'what goes around, comes around'..ape je yg kite wat kat orang, it all will comes back to you..so, watch out of every single thing you do in life!!

4) GAME SHOW

Part ni yang paling best..huhu..game show..happy2 gak, tapi dalam setiap game tetap diselit pengajaran yang bernilai untuk kita amalkan..

i) BOOM WAA
-there is 2 part in this game-first, when fasi or d person in front say 'boom', d audience will say 'waa' which is based on the way the fasi said..ikut rentak dia.2nd, when fasi say 'boom', d audience just wat dunno je (aka wat bodoh je kat fasi tu)..so, d lesson here is more to leadership..as a leader, if we want our followers or others to follow or listen to what we do/say, we have to do first and give the 'fullest confidence' in yourself when acting as a leader..barulah orang lain akan bersemangat and follow u dengan cara yang terbaik as what d way we perform..mcm sebelum ni, 'what u give, u get back'.. but bile xd semangat berpasukan or d spirit to work together in group, xjadi jugak..so, dalam hal ni..2 perkara kena ada..leader kne 'all out' and kerjasama berpasukan juga kena ada..br boleh hasilkan a very great cooperation.

ii) MY 2 CENTS
-game ni macam game 'watch my numbers' dalam modul 1 dlu..everyoine will receive a cent, xkisah bape, ade yg 1 sen, 2 sen, 20 sen etc..when fasi announce one number, say RM1.23, so we have to find our fren to make up dat figures..its very hard to gather in group for that figures..tapi, bile fasi mintak let say RM2.50, senang je nak gather..d lesson here is..benda yang kurang bernilai, mcm 1 sen, walaupun kite mcm kurg appreciate it in our life, satu hr nanti, benda tu tetap jadi suatu yang amat kita perlukan dala hidup..sebab kita asyik disajikan dengan kesenangan je sampai lupe dgn perkara2 kecil yang sebenarnya ada nilainya dalam hidup kita tanpa kita sedari..

iii) HOBIKU NAMAKU..
-game ni pn best..our group, 'sempoi' memang best..kitorang kne sebut hobi n nama kitorang 3 kali dengan aksi sekali, then, for d next person, dia kne ulang ape org sebelum dia nye hobi n nama n continue with her lak..Best sangat sbb everyone punya hobi dengan aksi yang menarik-climbing, menyanyi, membaca, ping pong, berenang, memancing, tidur, menabung, menulis, masak, makan, chatting, termenung dan menonton..n bile fasi suh our grup to perform, sume org senyap n tengok kitorang nye group..ceh, perasan..huhu..dalam game ni, mmg terase la menjadi orang bermagnet and ukhwah yang mantap pada diri setiap ahli kumpulan..walaupun bermula dengan kami yang xkenal langsung antara satu sama lain, skang, kami kenal sedikit tentang sahabat yang baru kami kenali di program ni..thank you Dream Team and thank you Allah =)

iV) game 007
-game ni perlukan fokus, kepantasan dan ketangkasan yang tinggi dalam diri setiap peserta..memang best, thanks to fasi Nadi yang introduce this game to us..the 3 main lessons here are; 1st, kne tegas dengan diri kita bile berhadapan dengan orang, 2nd, kne fokus dengan apa yang kita sedang wat n jangan asyik nak tengok pada kesalahan orang lain dan 3rd, kne ada niat yang suci..d 3rd lesson yang paling menarik perhatianku sebab, dalam satu2 game or challenge in our life, kite mesti berhadapan dengan pesaing kita dan adakala niat xbaik untuk dia disingkirkan tu pasti ada agar kita dapat ke hadapan dengan lebih maju..kerana niat tak baik camtula yang bole wat kita gagal..so, bersihkan hati kembali ok!!chaiyok=)

5) VIDEO KLIP

-Malam tu memang rileks gile la..aktiviti santai je..tengok video tapi sume video yang ditayangkan sangat menarik dan penuh penghayatan..Antaranya,
i) THE GAME OF SURVIVAL - videoklip ni cte psl kisah anak beruang yang dikejar oleh seekor singa dan bermati2an survive himself from being caught by dat lion..dan akhirnya naluri seorang ibu yang tahu bahawa anaknya di dalam kesusahan telah menyelamatkannya dari bahaya singa tu..memang kaget gile la tengok anak beruang tu lari nak selamatkan diri..dan ini mengajar kita bahawa 'TIADA ISTILAH MENYERAH KALAH DALAM HIDUP INI' dan sebenarnya, orang yang bangun dari kegagalan itulah orang yang lebih baik dari orang yang tidak pernah gagal langsung dalam hidupnya.

ii) NIAGARA FALLS - ni videoklip tentang kisah orang putus asa dalam hidup n nak bunuh diri kat situ..macam dalam modul 1, dia tunjuk kisah orang bunuh diri kat satu jambatan di San Francisco..moga2 antara kita xd la yang memilih to end yourself like dat sbb kite ada Allah dalam hidup kita dan Islam jalan hidup kita..so, setiap kali down, back to Him..bukan shj setiap kali down, setiap kali kita suka atau duka, kembalikan suka duka tu padaNya, mengadu padaNya..kerana Dia pencipta kita dan pasti Dia yang lebih mengerti akan perasaan kita pada saat itu..

iii) WAS-WAS AL-KHANNAS - kisah ni juga menarik..iaitu bagaimana boleh wujud sifat was-was al-khannas dalam diri setiap manusia..sebenarnya, ia berasal dari Kisah Nabi Adam dan Siti Hawa dengan seorang perempuan tuan dan anaknya..actually, perempuan tua dan anaknya tu ialah iblis dan anaknya..yang datang nak menguji Nabi Adam dan Siti Hawa..Adam xbagi Hawa benarkan sesape masuk rumah diorg bile dia xde..tapi, bile dat old lady and her son datang, Hawa kesian and bagi dia masuk..bile Adam balik, dia marah and terus halau..d next day, dat lady datang lagi, Hawa xbagi tapi perempuan tu nak jugak, dia dengan kasarnya masukkan gak anak dia (aka anak iblis) dalam rumah Hawa..(btw, panjang lagi tp xingat)..Adam balik, n tengok anak iblis tu ada dalam rumah, dia bengang..dia terus bunuh, masak n makan dia..n sebab tu la penyakit was-was al-khannas terus kekal ada dalam diri kita anak-anak Adam..


20.12.2009- HARI KEDUA

Pagi tu after kuliah subuh, ada senaman sket kat dewan sebelah..konon2 nak main game ape ntah tapi best gak la..kitorang main game boom waa tapi, in a larger group..pandaila romzi lead dat game..mmg happening..then, after breakfast, kitorang start d program with these..

1) MENGINGATI MATI
Kak Mas ingatkan kitorang, perjalanan hidup kita ni sebenarnya dekat ke SYURGA or NERAKA?? what have we done in our life till dis moment..teringat ku pada kata-kata Imam Al-Ghazali tentang Hati..yang mana antara salah satu tempat untuk kita 'cari hati' kita ialah dengan mengingati mati..andai masih bergetar hati kita tatkala mengingatinya, means hati n iman kita masih 'ok' and need to polish je..tapi, if kite 'jumpe hati' kite bile mengingati mati or the other 2 (membaca al-quran dan menunaikan solat), so ask Allah for a new heart cz, time tu kite sebenarnya dh tak mempunyai hati..

2) SMALL KINDNESS
Yang ni pun kami dah diingatkan sewaktu modul 1 dahulu..benda paling senang nak wat, mudahkan kerja orang lain..contohnya, time makan, lepas makan, kite kemas pinggan makan sendiri n basuh pinggan kita sendiri..even kalau kita makan kat luar pn, kite kne tolong susun pinggan makan kite elok2 spy dapat mudahkan kerja makcik or kakak or brother yang nak kemas meja kite nanti..banyak lagi contoh yang boleh dibuat..teringat pada seniorku, kak zaf..antara small kindness yang kita boleh wat dengan sahabat2 ialah tolong siapkan assignment, tolong basuh n lipat baju dia dsb..kita tau kita xmampu nak lakukan seperti yang sahabat2 kita lakukan, so, kita lakukan mana yang termampu..mudahkan sahabat dalam perjuangan..kite kne ingat..walaupun kecil peranan kita, tetap berperanan..teringat jugak pada kata-kata kak Bie, macam cermin sisi or cermin pandang belakang pada kereta..walaupun fungsinya kecil, tapi ia tetap membantu kita dalam perjalanan..macam tulah kita andai kita rasa kita xmampu nak melakukan yang hebat-hebat seperti sahabat-sahabat kita yang lain..

3) kisah SUSU DAN IBU YANG SAKIT
Kisah ni actually back to the lesson of 'what u give, u get back'..kite tolong orang suatu masa dahulu, suatu masa nanti, bile kite susah, Allah will 'pay' you back the help dat u give before..tapi, kne ingat..NIAT KNE IKHLAS DAN SUCI bile nak tolong orang..bukan nak harapkan balasan balik..

Alhamdulillah, sampai situ je kot yang nak sharing ngan korang..sebenarnya banyak lagi..even ada satu videoklip yang sangat best yang kukongsikan bersama sahabat-sahabat..Open your eyes by Maher Zain..sangat menyentuh hati diriku dan sahabat-sahabat..cerita tentang dirinya yang baru nak kenal Islam dan mengharapkan satu 'push' from Allah to convince him yang Islam is the best choice in life..dan aku sangat meminati videoklip dan senikata lagu ni..sangat menyedarkan diri ini yang kita ni seolah dah lupa dengan kurniaan Allah pada kita..and we have to 'open our eyes' again to see all the signs dat Allah have given us in front of us..

OPEN YOUR EYES by Maher Zain
look around yourselves
cant you see this wonder
spreaded in front of you
the clouds floating by
the skies are clear and blue
planets in the orbits
the moon and the sun
such perfect harmony
let's start question in ourselves
isnt this proof enough for us
or are we so blind
to push it all aside
no

[chorus]
we just have to
open our eyes, our hearts, and minds
if we just look bright to see the signs
we cant keep hiding from the truth
let it take us by suprise
take us in the best way
[allah]
guide us every single day
[allah]
keep us close to you
until the end of time

look inside yourselves
such a perfect order
hiding in yourselves
running i your veins
what about anger love and pain
and all the thing you are feeling
can you touch them with your hand
so are they really there
lets start question in ourselves
isnt this proof enough for us
or are we so blind
to push it all aside
no

[chorus]

when a baby's born
so helpless and weak
and you are watching him growing
so why deny
whats in front of your eyes
the biggest miracle of life

[chorus]

you created everything
we belong to you
Ya Rabb we raised our hand
Forever we thank you



video


That's all from me, thanks again to Dream Team for this program..boleh kukatakan bahawa program ini berjaya mendidik kami menjadi yang lebih baik dari sebelumnya..kami berharap agar kami dapat mempraktikkan apa yang telah kami pelajari sepanjang di sini dalam setiap kehidupan kami, insyaAllah..Allah, please guide us and show us the right path in life, Ameen..akhir kalam, let us say together everyday these affirmation:

'Thank you Allah for the gift of my life today..Today is the best day in my life..Alhamdulillah, Allahuakbar'

"Allah, i'm so happy and grateful for the abundance that is coming to me everyday..Alhamdulillah, Allahuakbar'

1 comment:

  1. alhamdulillah..
    slm kak mimi..wawa ni..hehe..
    bgusla kak cite blik sume yg kite dh lalui kt spies..best2.at least kte xlupe ape yg dh kite blaja kt progrm tu.
    tahniah3! =D

    ReplyDelete